Nadal zdolal v repríze vlaňajšieho finále Ferrera a je v semifinále

05.06.2014 Celý región

Paríž 4. júna (TASR) - Druhú semifinálovú dvojicu grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži vytvorili Rafael Nadal a Andy Murray. Na ceste za piatym triumfom na tomto podujatí v rade nezastavil Nadala v repríze vlaňajšieho finále ani krajan David Ferrer, a po víťazstve 4:6, 6:4, 6:0, 6:1 za 2 hodiny a 37 minút nenašiel premožiteľa už v 33. stretnutí na parížskej antuke za sebou. Jeho semifinálový súper Brit Murray sa vytrápil v päťsetovej bitke s domácim Gaelom Monfilsom, no po takmer 200 minútach ho zdolal 6:4, 6:1, 4:6, 1:6, 6:0.

Dvadsiaty ôsmy vzájomný zápas Nadala s krajanom Ferrerom sa od začiatku javil lepšie pre turnajovú päťku. Za stavu 4:4 v prvom sete najskôr Ferrer potvrdil svoje podanie a následne prerazil to Nadalove, aby sa tešil zo zisku prvého setu. Osemnásobný šampión na kurtoch Rolanda Garrosa v druhom dejstve ešte ťažko lámal odpor súpera, no po zvládnutí dlhej výmeny v šiestom geme dotiahol set do víťazného konca v pomere 6:4.

V treťom sa už Ferrerovi nepodarilo narušiť istotu svetovej jednotky na základnej čiare. Nadal neurobil ani jednu nevynútenú chybu, kým v úvodných dvoch setoch ich mal na konte až 28. Za 27 minút uštedril svojmu krajanovi presne umiestnenými údermi "kanára" a otočil duel vo svoj prospech. V druhom geme štvrtého setu zmazal tri brejkbaly súpera a suverénnym spôsobom následne dokráčal za postupom do semifinále. V 28. vzájomnom súboji oboch tenistov si tak pripísal na konto už 22. triumf nad Ferrerom a od piateho víťazstva na Roland Garros v rade ho delia už len dva skalpy.

Murray porazil Monfilsa

Druhý zápas sa začal taktiež s trojhodinovým oneskorením a priebeh ho natiahol o ďalšie tri. Po úvodných dvoch setoch všetko hralo do karát Britovi Murraymu, ktorý vyhral ten druhý 6:1 a bol na najlepšej ceste za semifinálovou účasťou na Roland Garros. Domáci Monfils však v treťom sete zabojoval a po vyrovnanom priebehu prerazil v najdôležitejšom momente podanie súpera pri víťazstve 6:4.

Štvrté dejstvo malo jasný priebeh. Monfils si za pomoci domáceho hľadiska vypracoval nedostihnuteľný náskok, využil všetky ponúknuté brejkbaly a poslal zápas do piateho setu. V ňom však fyzicky nestačil na britského tenistu, ktorý mu uštedril "kanára" a prvýkrát ho zdolal na parížskej antuke.

dvojhra - štvrťfinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - David Ferrer (5-Šp.) 4:6, 6:4, 6:0, 6:1
Andy Murray (7-V.Brit.) - Gael Monfils (23-Fr.) 6:4, 6:1, 4:6, 1:6, 6:0
 

Vyberte región